İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Programı

TarihçeEğitim AmaçlarıMisyon & VizyonStratejik Amaç & HedeflerÖğretim ElemanlarıÖğretim PlanıProgram KazanımlarıProgram ÇıktılarıÖğrenci Danışmanlıkları

Bergama Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Programı 2013-2014 eğitim-öğretim yılında örgün öğretim olarak ön lisans eğitimine başlamıştır. Eğitim dili Türkçedir.

YÖK atlas verilerine göre Türkiye tercih sıralamasında 4. sıradadır. 57 kişilik öğrenci kontenjanı ile öğretime devam etmektedir. 2021-2022 öğretim yılı dahil olmak üzere mezun öğrenci sayımız 217’dir.

Eğitim programındaki tüm teorik dersleri ve uygulamalı dersleri, 40 iş günlük pratik eğitim de dahil olmak üzere başarıyla tamamlayan, kümülatif not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 olan ve başarısız notu olmayan öğrenciler Ön lisans Derecesi almaya hak kazanır. Ders geçme sistemi ile eğitim öğretim yapılır. Bağıl not değerlendirme sistemi uygulanır.

İş Sağlığı ve Güvenliği ön lisans programını başarı ile tamamlayan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile üniversitelerin; Acil Yardım ve Afet Yönetimi, İşletme, İşletme Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Sosyal Hizmet bölümlerine geçiş yapabilmektedirler. Mezunlarımız ayrıca iş hayatında İş güvenliği teknikeri veya İş güvenliği uzmanı olarak çalışmaktadır.

İş güvenliği uzmanı olabilmek için yetkilendirilen eğitim kurumlarının açmış olduğu kurslara devam ederek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan İş güvenliği uzmanlık sınavından en az 70 puan almak zorundadırlar. İş güvenliği uzmanlarının eğitim programları teorik ve uygulamalı olmak üzere iki bölümden oluşur ve programın içeriği ile programda görevli eğiticilerin nitelikleri Yönetmelikte belirtilen Komisyon tarafından belirlenir. Eğitim programının süresi, teorik kısmı 180 saatten, uygulama kısmı 40 saatten ve toplamda 220 saatten az olamaz ve bu kısımlar ancak tek bir program dâhilinde uygulanabilir. Teorik eğitimin en fazla yarısı uzaktan eğitim ile verilebilir. Uygulamalı eğitimler, iş güvenliği uzmanları için en az bir iş güvenliği uzmanının görevlendirilmiş olduğu işyerlerinde yapılır. Adaylar, teorik eğitimde mazeretli veya mazeretsiz en fazla altı ders saati devamsızlık hakkına sahiptir. Ancak uygulamalı eğitimin tamamına katılım zorunludur. İş güvenliği teknikeri olarak mezun olan öğrencilerimiz sertifikalı bir İş güvenliği uzmanı yanında tüm OSGB, kamu ve özel sektöre ait kurumlarda çalışabilmektedirler. İş güvenliği uzmanlığı sınavını kazanan mezunlarımız C sınıfı İş güvenliği uzmanı olarak az tehlikeli sınıftaki kamu ve özel sektöre ait kurumlarda çalışabilmektedirler.

Eğitim amacı; İş ortamında var olan risklerin minimize edilmesiyle çalışanları iş kazalarından, meslek hastalıklarından koruyan, üretim güvenliğini temin ederek, zamanın ve kişisel performansın da maksimum verimlilikte kullanılmasını sağlayan, işyerlerinde kullanılan her türlü araç, gereç ve makine ile bina güvenliğinde risk oluşturacak diğer unsurların güvenlik denetimini yapabilecek, işçinin ve iş ortamının güvenliğinin yanı sıra işyeri çevresinin de güvenli alanlar olarak kalmasını sağlayabilecek, ulusal/uluslararası mevzuata hakim, meslek etiğine ve yaşam boyu öğrenme bilincine sahip iş güvenliği teknikerleri yetiştirmektir.

MİSYONUMUZ
Toplumun ekonomik, kültürel zenginliğini arttırmak amacıyla teknolojik ve sosyolojik değişimleri takip eden; mesleki ahlak ve etik değerlere sahip, konusunda yetkin iş güvenliği teknikeri yetiştirmek.
VİZYONUMUZ
Kaliteli ve profesyonel eğitime önem vererek sürekli gelişen, konu ve olayları objektif bir bakış açısı ile yorumlayan, özgüveni yüksek, girişimci, çağın gereksinimlerini öngörebilen bilinçte İş Güvenliği Teknikerleri yetiştirmektir. İnsan hayatını daima ön planda tutan işverenler ve bununla birlikte işine saygılı ve İSG farkındalığı yüksek çalışanların amaçlandığı bir iş güvenliği kültürü oluşturarak, çağın gerektirdiği teknoloji ve teknikler kullanılarak kaliteli uygulamalarda bulunmak ve ülke refahını artırmaktır.
İSG Stratejik Amaçlar İSG Stratejik Hedefler
1-Bilimsel ve Yenilikçi (İnovatif) Araştırma Kapasitesini Geliştirmek

HEDEF 1– İnsan Kaynağının Akademik Beceri, Nitelikli ve Etkin Araştırma Yapabilme Kapasitesinin Arttırılması
HEDEF 2– Araştırma ve Yenilikçilik ile İlgili Fiziksel ve Operasyonel Altyapının Geliştirilmesi
HEDEF 3– Katma Değer Yaratan Bilimsel ve Yenilikçi (İnovatif) Altyapının Geliştirilmesi
HEDEF 4– Girişimciliği Destekleyecek Altyapının Geliştirilmesi
HEDEF 5– Ulusal ve Uluslararası Bilimsel ve Yenilikçi Politikaların Belirlenmesinde Proaktif Rolün ve Görünürlüğün Geliştirilmesi

2- Eğitim ve Öğretim Kalitesini Geliştirilmek HEDEF 1– Eğitim Ve Öğretimde Uluslararasılaşmanın Geliştirilerek, Daha Nitelikli Öğrencilerin Tercih Etmesinin Sağlanması
HEDEF 2– Eğitim – Öğretim Programlarının Sürekli İyileştirilerek Niteliğinin Geliştirilmesi
HEDEF 3– Öğretim Üyelerinin Eğitici Niteliklerinin Geliştirilmesi
HEDEF 4– Eğitim – Öğretim Altyapısının Geliştirilmesi
HEDEF 5– Öğrencilerin Öğrenme İstek ve Kapasitelerinin Geliştirilmesi
3-Kurumsal Kapasiteyi Güçlendirmek, Paydaşlarla Etkileşimi ve Toplumsal Hizmet Kalitesini Geliştirmek HEDEF 1– DEÜ Bergama Meslek Yüksekokulu ve İş Sağlığı ve Güvenliği Programının İtibarının Geliştirilmesi
HEDEF 2– Kurum İçi İletişim, İşbirliğinin ve İç Paydaşların Aidiyet Duygusunun Geliştirilmesi
HEDEF 3– Toplumsal Yaşam Kalitesine Katkı Vermek Üzere Paydaşlar ve Toplum Merkezli Hizmetlerin Etkinliğinin Geliştirilmesi
HEDEF 4– İSG Programı Kalite Güvence Sisteminin Geliştirilmesi
HEDEF 5– Mezunlarla Etkileşimin Geliştirilmesi
Doç.Dr. Çağrı Ceylan KOÇAK
Doç.Dr. (Assoc. Prof. Dr.)

Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölüm Başkanı

E-Posta (E-mail): ceylan.kocak@deu.edu.tr
Tel (Phone): (0232) 632 12 48 / 115
Temel Çalışma Alanları: Temel Çalışma Alanları:Analitik Kimya, Elektrokimya, Voltammetrik Teknikler, Yakıt Pilleri, Nano Parçacık Modifiye Yüzeyler, İş Sağlığı ve Güvenliği

AKADEMİK CV DEÜ E-POSTA
Öğr.Gör.Sermin KUN
Öğretim Görevlisi (Lecturer)

E-Posta (Email): sermin.kun@deu.edu.tr
Tel (Phone): (0232) 632 12 48 / 118
Temel Çalışma Alanları: Açık İşletme Planlama, Kazı ve Üretim Yöntemleri, İş Makineleri, Doğaltaş Madenciliği, İş Sağlığı ve Güvenliği

AKADEMİK CV DEÜ E-POSTA
Öğr.Gör. Anıl ÖZIRMAK
Öğretim Görevlisi (Lecturer)

E-Posta (Email): anil.ozirmak@deu.edu.tr
Tel (Phone): (0232) 632 12 48
Temel Çalışma Alanları: İş Sağlığı ve Güvenliği

AKADEMİK CV DEÜ E-POSTA
İSG Temel Program Kazanımları
1.Temel bilimler alanında yeterli bilgiye sahip olmak ve karşılaştığı mesleki problemlerin çözümünde bunları kullanabilmek.
2.Üretim süreçlerini analiz ederek çalışma ortamında oluşabilecek iş güvenliği risklerini tanımlayabilme ve değerlendirme becerisine sahip olmak.
3.İş Güvenliği malzemelerini, uyarı ve tehlike işaret ve levhalarını tanımak, özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak ve amacına uygun kullandırma yetkinliğine sahip olmak.
4.İş güvenliği eğitimleri planlama ve uygulama becerisine sahip olmak.
5.İş güvenliği ve sağlığına yönelik ölçüm teknikleri ve metotları hakkında yeterli bilgiye sahip olmak.
6.Acil durumlarda ilk yardım müdahalesi yapabilecek yetkinlikte olmak.
7.İş sağlığı ve güvenliği konusunda güncel mevzuatı takip etmek, yorumlayabilmek ve uygulamak.
8.İşçi sağlığının korunabilmesi ve oluşabilecek meslek hastalıklarının engellenebilmesi için alınması gereken temel önlemler hakkında bilgi sahibi olmak.
9.Bilgi teknolojilerini etkin şekilde kullanabilmek.
10.Acil durum yönetimini etkin yürütebilmek.
11.Kayıt ve raporlama faaliyetlerini yürütebilmek.
12.Kimyasalların tehlikelerini tanımlayabilmek ve ilgili risk analizlerini yapabilmek.
13.Yangından korunma ve yangınla mücadele çalışmaları sürecini düzenleyebilmek.
14.Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine ve bunu gerçekleştirebilme becerisine sahip olmak.
15.Ekip çalışmasına yatkın, sorumluluk alma özgüveni olan, yetki alabilme ve gereğini yerine getirebilme becerisini kazanmak.
16.Genel ahlak ve mesleki etik değerleri benimsemiş olmak.
17.İş ve özel yaşamlarında sözlü ve yazılı iletişim becerilerini geliştirmek.
18.En az bir yabancı dili etkin bir şekilde kullanabilmek.
19.Makina ve Teçhizatı tanıma ve etkin şekilde kullanabilmek.
DEÜ Ders Kataloğu / Bilgi Paketi https://debis.deu.edu.tr/ders-katalog/2023-2024/tr/index.html
İSG Programı Ders Kataloğu / Bilgi Paketi https://debis.deu.edu.tr/ders-katalog/2023-2024/tr/bolum_9690_tr.html 
İSG Programı Ders Kazanımları https://debis.deu.edu.tr/ders-katalog/2023-2024/tr/bolum_9690_tr.html (Ders Yapısı ve Kredileri->Ders Kodu kısmına tıklandığında ilgili dersin kazanımlarınıa erişilebilir)

Öğrencilere ders kayıt döneminde atanan akademik danışmanların danışmanlık saatleri

GÜN & SAAT DANIŞMAN
Çarşamba-13:00-15:00 Doç.Dr. Çağrı Ceylan KOÇAK 
Cuma-14:50–16:00  Öğr.Gör. Anıl ÖZIRMAK
Cuma-09:00–10:20 Öğr.Gör. Sermin KUN